PROIECT POCU/ 665/6/23/133087A doua sansa in educatie, o noua sansa in viata!METODOLOGIE DE ACORDARE A…
Beneficiile educației și a programului „A doua șansă”
Activitatea A5.1
Campanie de promovare a programului“ A doua sansa”și a măsurilor complementare în județul Botoșani
Din cadrul proiectului “A doua sansa in educatie, o noua sansa in viata!”
Ce este programul A doua sansa?
Programul ”a doua șansă” pentru învăţământul primar este echivalentul şcolii primare şi poate fi parcurs în 2 ani, cu posibilitatea măririi sau micşorării duratei de şcolarizare. Acesta are ca scop principal reintegrarea în învăţământ a persoanelor care au depăşit cu 4 ani vârsta de şcolarizare pentru învăţământul primar şi care, fie nu au parcurs nici o clasă primară, fie au abandonat pe parcurs, depăşind vârsta necesară pentru înscrierea în învăţământul de masă.
Programul oferă cursanților avantaje precum: durata flexibilă a programului, învăţarea alături de colegi aflaţi în situaţii de viaţă similare, recunoaşterea şi certificarea competenţelor dobândite anterior, conţinuturi adaptate vârstei şi intereselor, evaluare centrată pe competenţe, consiliere şi sprijin.
Fiecare persoană care finalizează programul „A Doua Șansă” va obține un certificat de absolvire, absolvenții vor putea să-și continue studiile la nivel gimnazial.
- Programul A doua şansă se adresează adolescenţilor, tinerilor sau adulților din medii sociale diverse şi cu vârste variate, care nu au urmat, sau nu au finalizat învăţământul primar și gimnazial.
- Programul ADS (acronimul pentru formularea “A doua şansă”) oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării şi finalizării învățământului obligatoriu fără a fi nevoite să-şi întrerupă eventualele activităţi profesionale sau familiale în care sunt angrenate.
- Durata și structura anului de studiu, alcătuirea schemei orare, precum și organizarea procesului de participare în cadrul programului „A doua șansă” sunt reglementate printr-o metodologie specifică.
- Programul are o durată flexibilă (ex: anul școlar din ciclul primar are o durată de 16 săptămâni), iar durata standard de școlarizare se poate micșora pentru fiecare elev în parte, în funcție de competențele demonstrate atât în domeniul educației de bază, cât și în cel al pregătirii profesionale.
Relevanța programului
- Proiectul „A doua șansă” are ca obiectiv „creșterea numărului de copii/tineri reintegrați în sistemul de învățământ și susținerea preșcolarilor și elevilor proveniți din comunități dezavantajate, prin operațiuni de prevenție a abandonului școlar.” Printre cele mai importante aspecte asumate prin proiect se numără: reintegrarea în sistemul de educație a elevilor si adolescenților care au abandonat școala de cel puțin 4 ani; optimizarea resurselor de învățare destinate persoanelor din grupul țintă; dezvoltarea competențelor profesionale specifice și stimularea parteneriatului activ școală- comunitate.
Beneficiile educației
- Avem o rată de părăsire timpurie (abandon școlar) a școlii de peste 18,1%. Peste 277.600 de tineri cu vârstele între 18 și 24 de ani au abandonat școala și au renunțat definitiv la gândul de a urma cursurile unui liceu sau a unei școli profesionale (plecând din timpul, sau imediat după gimnaziu).
- Dacă generația 30-34 de ani este baza evoluției economice a societății în viitor, creșterea procentului celor cu doar 9 clase arată o continuare a creșterii inegalităților socio-economice, și o mai puternică polarizare a societății.
DE CE E BINE SA CONTINUI PROGRAMUL „A DOUA SANSA”
- Educatia e plina de beneficii, iar programul „A doua sansa” te ajuta sa recuperezi anii de scoala in un mod flexibil si rapid.
- In momentele dificile, cand te gandesti poate sa renunti iar la educatie, aminteste-ti ca:
- Lipsa educatiei duce catre saracie
- Educatia vine cu cunostiinte noi, ce te ajuta sa ai un loc de munca mai bun, mai bine platit!
- Statutul tau social este mai bun odata ce esti o persoana cu educatie.
- Educatia aduce cunoastere pentru a dezvolta afaceri sau oportunitati de dezvoltare.