Activitatea A5.1 Campanie de promovare a programului“ A doua sansa”și a măsurilor complementare în județul…
Au început cursurile Programului „A doua sansa”!
Proiectul “A doua sansa in educatie, o noua sansa in viata!”, POCU/665/6/23/133087, Axa prioritara 6, Educație și competențe , Operațiune Compozită OS 6.4, 6.6 anunță demararea cursurilor A doua șansă începând cu 1 octombrie 2021.
317 persoane, tineri și adulti care au părăsit timpuriu școala și care nu au absolvit învătământul obligatoriu au primit o a doua șansă în educație și o nouă șansă pentru creșterea nivelului de viață și integrarea pe piața muncii.
Astfel, începând cu luna Octombrie 2021, participanții au devenit elevi, mergând la cursurile organizate în instituțiile de învățământ partenere, conform programei “A doua șansă”.
Întreaga echipă de proiect, atât experții Solicitantului – Asociația Inter Concordia Botoșani, cât și cei ai Paratenerului 2 – Inspectoratul Scolar Județean Botoșani au fost alături de participanți în acest nou început, comunicând constant cu aceștia pentru a-i ajuta să se acomodeze cu ușurință.
Se va continua activitatea de informare, selectare și recrutare copii, tineri și adulți care au abandonat timpuriu școala și nu și-au finalizat studiile , astfel încât obiectivul proiectului de a sprijini reintegrarea în educație a 600 de persoane să fie atins cât mai repede.
Reamintim că Programul “A doua şansă” se adresează adolescenţilor, tinerilor, adulţilor, proveniţi din medii sociale diverse şi cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învăţământul primar și secundar inferior. Programul oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării şi finalizării învățământului obligatoriu fără a fi nevoite să-şi întrerupă eventualele activităţi profesionale sau familiale în care sunt angrenate.
Programul este structurat pe două niveluri: A doua şansă – învăţământ primar şi A doua şansă – învăţământ secundar inferior – acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională.
Pentru programul A doua şansă – învăţământ primar:
- nu au participat deloc la educaţia formală – şcolară;
- au fost înscrişi, dar au abandonat învăţământul primar – indiferent de momentul şi motivele abandonului;
- nu au absolvit, până la vârsta de 14 ani, învăţământul primar.
Pentru programul A doua şansă – învăţământ secundar inferior:
- au absolvit învăţământul primar obligatoriu (inclusiv în sistemul A doua şansă) dar nu şi-au continuat educaţia mai departe;
sau:
- au absolvit o parte din clasele corespunzătoare învăţământului gimnazial (V, VI sau VII), dar au abandonat şcoala pe parcursul acestui ciclu de învăţământ – indiferent de momentul şi motivele abandonului.
Grupul Țintă pentru care se dorește integrarea/reintegrarea în sistemul de educație este format din 600 persoane, respectiv:
- Copii şi tineri care au părăsit timpuriu şcoala, cu vârsta cuprinsă între 6-16 ani, care nu au depăşit cu cel puţin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei neabsolvite, pana la nivelul învăţământului secundar inferior (gimnaziu – clasele 5-9)
- Copii şi tineri care au părăsit timpuriu şcoala, cu vârsta cuprinsă între 12-16 ani, care au depăşit cu cel puţin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei neabsolvite, pana la nivelul învăţământului secundar inferior (gimnaziu – clasele 5-9)
- Tineri, care au un loc de muncă, cu vârsta cuprinsă între 16-24 ani, care nu au absolvit învăţământul obligatoriu (10 clase)
- Adulţi intre 25-64 ani, care nu au absolvit învăţământul obligatoriu (10 clase).
Informare acordare subventie (descarca documentul PDF)
Comunicat de presă (descarcă documentul PDF)